Настани и конференции

Монографија

MONOGRAFIJA

 

 

 

 

 

 

Флаер

Komora trifold web 18.07.2017 001

Брошура

Broshura Komora web 18.07.2017 001

Монографија Инженерски прстен

MonografijaInzPrsten

 

 

 

 

 

 

2. Во која форма сакате да го добивате списанието на Комората - ПРЕСИНГ?

Cert Logo DAS 9001 web

 

Работилница на проект: Подготовка на долгорочна стратегија и закон за климатска акција

Домашни
Датум: Четврток, 14 Ноември 2019 - Петок, 15 Ноември 2019

Локација: Сала за конференции во Комората

Проектот „Подготовка на долгорочна стратегија и закон за климатска акција“, започнувајќи од февруари 2019 година, претставува дел од целокупната поддршка на ЕУ за процесот на пристапување на Република Северна Македонија, преку финансирање на национални и регионални проекти за приближување, насочени кон вклучување на главните активности во климатските активности низ различни владини субјекти.
Ја поддржува Владата на Република Северна Македонија и особено Министерството за животна средина и просторно планирање во изготвувањето на Долгорочна стратегија и Закон за климатско дејствување. Таа има за цел да и овозможи на земјата да ги намали емисиите на јаглерод и да ја зголеми својата еластичност климатските промени, во контекст на одржливиот економски развој. Иако првенствено се фокусира на решавање на аспектите на ублажување, исто така вклучува и прилагодување кон климатските промени.

Проектот се фокусира на развој на Долгорочна стратегија и нацрт-закон за климатско дејствување - два испреплетени резултати. За да се постигнат овие резултати, проектот ќе спроведе темелна проценка на состојбата со транспонирањето и примената на законодавството на ЕУ кое се однесува на климата, на институционалната поставеност за климатско дејствување и на административниот капацитет (достапен и неопходен) за ефикасно спроведување на законодавството. Покрај тоа, проектот ќе ја процени состојбата на знаење за сценаријата на стакленички гасови (стакленички гасови), ќе ја процени ранливоста на земјата од климатските промени и ќе даде препораки за поддршка на ниско ниво на јаглерод и клима отпорно на општеството.

Повеќе информации за проектот на https://climateaction-ipaproject.mk

 

Телефон
+389 2 322 356
E-пошта
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.