Cert Logo DAS 9001 web

 

16-та Подунавско-европска конференција за геотехничко инженерство „Геотехнички хазарди и ризици: искуства и пракса“

Category
Меѓународни
Date
07 Jun 2018 08:00 - 09 Jun 2018 10:30
Venue
Хотел Александар Палас - Булевар 8-ми Септември бр. 15
Скопје, Македонија
Email
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Attachment

Друштвото за геотехника на Македонија, од 7.06.2018 до 9.06.2018 година, во коорганизација со Комората на овластени архитекти и овластени инженери, Универзитетот Св.Кирил и Методиј, Градежниот факултет и Инженерската институција на Македонија ја организира 16-тата Подунавско-европска конференција за геотехничко инженерство (ПЕКГИ).

Генералната тема на Конференцијата е „Геотехнички хазарди и ризици: искуства и пракса“.

Конференцијата е под покровителство на Претседателот на РМ, а под закрилата на Меѓународното друштво за механика на почви и геотехничко инженерство (ISSMGE), овојпат поддржано и од Меѓународната асоцијација за тунелоградба и подземни конструкции (ITA). Покрај тоа, ITA ќе организира и воведен семинар за 16-та ПЕКГИ што ќе се одржи на 06.6. 2018 година со почеток од 9 часот. За истакнување е што раководството на ISSMGE, од претседателот Нг и секретарот Тејлор, до раководителите на работните групи од сите континенти, ќе одржи состанок на управувачките тела токму во Скопје, а слично постапи и Извршниот комитет на  ITA, што е куриозитет, успех и привилегија, но и обврска и одговорност.

Бројни автори од ширум светот од над 46 земји ги препознаа наведените елементи, па испратија преку 160 резимеа, а потоа и реферати кои беа прегледани и оценети од Научниот одбор на 16-та ПЕКГИ, составен од еминентни лица, членови на геотехничките друштва од подунавските земји. Не сите трудови и беа прифатени за објавување во Зборникот кој е публикуван во Берлин, од страна на издавачката куќа WILEY Ernst & Sohn, која, покрај печатената верзија, ќе подготви и е-часопис.

Дел од овие реферати, заедно со оние на 10-те повикани предавачи, а меѓу кои се лица со светско реноме, ќе бидат презентирани во усмена форма во рамките на една од сесиите, додека друг дел ќе се разгледуваат во текот на постер-сесиите. На паузите, учесниците ќе може да ги посетат изложбените простори на кои се презентираат речиси 30 компании, претежно од Европа.

Како крем на сите активности, на 6.06.2018 година, Претседателот на Република Македонија, Н.Е. д-р Ѓорѓе Иванов, ќе ја додели државната награда Медал за заслуги за Македонија, на проф. Хајнц Брандл од Австрија, кој е еден од духовните автори на оваа конференција уште од 1964 година, а беше и потписник на Меморадумот за соработка помеѓу КОАИ и Австриската Комора, една од најстарите во Европа формирана во 1984 година.

Покрај научниот дел, предвидена е и интересна културно-уметничка програма за дружење на присутните и запознавање со традицијата на Р. Македонија, како и техничко-туристички посети распоредени во рамките на третиот ден на 16-та ПЕКГИ. Концепциски слични, но прилагодени засебни активности и тури се планирани и за придружните лица.

Детални информации може да се пронајдат на www.decge2018.mk, кои се ажурираат и на Facebook-страницата.

 
 

CALENDAR OF EVENTS

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

UPCOMING EVENTS

04
Apr
Сала за конференции во Комората
Date: 04 April 2019, 10:30

Visitors

Today215
This month8606
Total281417

Комората е членка на Европскиот совет на инженерски комори

Комората е членка на Светската федерација на инженерски организации