×

Порака

Заштита на лични податоци и користење колачиња

Оваа веб страница користи колачиња. Со користење на нашата веб страница, вие се согласувате дека можеме да ги поставиме овие типови колачиња на вашиот уред.

Погледни детали

Не се согласивте колачиња да бидат запишани на вашиот уред. Оваа одлука може да се смени.

Pin It

Доделување на плакети 2022На одбележувањето на 15 годишнината на Комората, кое се одржа на 16 декември 2022 година, беа доделени и специјални признанија за архитекти и инженери кои со својата посветеност 15 години во континуитет се вградиле во јадрото на Комората. Признанијата беа доделени во форма на пригодна плакета, и тоа по следниот редослед.

Добитници на признание за особен придонес за развој на инженерството:

 • Благој Бочварски, Министер за транспорт и врски,
 • Проф. д-р Страхиња Трпевски, претходен претседател на Комората,
 • М-р Блашко Димитров, претходен претседател на Комората и
 • Проф. д-р Миле Димитровски, претходен претседател на Комората.

Признанија за придонес за развој на Комората.

 1. Д-р Гајур Кадриу
 2. Раде Лазаревски
 3. Проф. д-р Санде Атанасовски
 4. Салим Хасани
 5. Проф. д-р Петар Цветановски
 6. Реџеп Асани
 7. Проф. д-р Миле Станковски
 8. Владко Тодоровски
 9. Проф. д-р Беким Фетаји
 10. Димче Галовски
 11. Проф. д-р Милорад Јовановски
 12. Проф. д-р Спасен Ѓорѓевски
 13. Проф. д-р Ванчо Ѓорѓиев
 14. Проф. д-р Јован Јованов
 15. М-р Јован Христоски
 16. Проф. д-р Ванчо Донев
 17. Проф. д-р Христина Спасевска
 18. Проф. д-р Александар Димитров
 19. Проф. д-р Даме Димитровски
 20. Нада Брајковска
 21. Проф. д-р Горан Марковски
 22. М-р Ива Џагора

Признанија за придонес за развој на Комората му се доделува и на

 1. Проф. д-р Мирослав Грчев

По повод јубилејот, Комората им оддава признание и на своите колеги архитекти и инженери кои како претходни министри во ресорното министерство дале свој придонес за развој на Комората:

 1. Јорго Шундовски
 2. Томе Тромбев
 3. Душко Кадиевски
 4. Љупчо Балкоски

како и на колегите вработени во Министерството за транспорт и врски:

 1. Ана Ѓорѓиоска
 2. Живко Спасески

Признанија за соработка и придонес за развој на Комората им се доделува и на:

 1. Инженерска Институција на Македонија, Проф. д-р Христина Спасевска
 2. Агенција за планирање на просторот, Андријана Андреева

Доделени се признанија за архитектите и инженерите кои дале свој придонес за развој на професионалното одделение. Добитници се:

 • Д-р Сашо Блажевски
 • Благојче Цветковски
 • Александра Трајковска
 • Дурим Фетаху
 • Сашко Иванов
 • Михо Јаневски
 • Љупчо Чачовски
 • М-р Катарина Манчева
 • М-р Катица Белческа-Аризанкоска
 • Ратко Станојковски
 • Проф. д-р Влатко Стоилков
 • М-р Татјана Васиљевиќ Владев

Беа доделени 2 специјални признанија, за лица кои имаат континуиран ангажман во Комората, од основањето до денес:

 • Д-р Жаклина Ангеловска, прв раководител на одделението на урбанисти во Комората, претходен член на Управниот одбор на Комората, моментален член на Собранието и Надзорниот одбор на Комората и
 • Славица Спасовска, од службите на Комората, која има активност во Комората како администратор и архивар и повеќе од 15 години; од денот на подготовка на документите за регистрирање на Комората во централниот регистар, континуирано до денешен ден.

Исто така, беа доделени благодарници од Комората, за физички и правни лица со кои Комората интензивно соработувала изминативе години. 

Благодарници се доделуваат на следите лица:

 • Киро Цеков     
 • Лазо Чакаровски         
 • Снежана Петрова       
 • Проф. д-р Јован Папиќ             
 • Божидар Петровски  
 • Стефан Калајџиски    
 • Игор Петрушевски      
 • Слаѓана Мусајска, Одговорна за Сметководство на Комората

Благодарници се доделуваат и на институции за долгогодишна успешна соработка, и тоа на:

 • ПОРТА 3
 • МАКЕДОНСКА АВТОРСКА АГЕНЦИЈА
 • SHARE ARCHITECTS MAKEDONIJA
 • ДГКМ – Друштво на градежни конструктори на Македонија
 • Македонско здружение на патни инженери
 • ИСРСМ – Институт за стандардизација на Македонија
 • KNAUF
 • SCHUCO
 • IEGE
 • BELLIMO
 • Smart Solution
 • SEMOS

Фотогалерија од доделувањето


Претходно доделени признанија

На 12 јули 2018 година, во вилата Биљана во Охрид, по повод 15 години од постоењето на манифестацијата „Инженерски прстен“ и постојаното покровителство од Кабинетот на Претседателот, Инженерската институција на Македонија и Комората на овластени архитекти и овластени инженери, заедно, на Претседателот на Република Македонија, Н.Е. д-р Ѓорге Иванов, му доделија посебно признание „Инженерски прстен“ и плакета.

Фотографии од настанот