×

Порака

Заштита на лични податоци и користење колачиња

Оваа веб страница користи колачиња. Со користење на нашата веб страница, вие се согласувате дека можеме да ги поставиме овие типови колачиња на вашиот уред.

Погледни детали

Не се согласивте колачиња да бидат запишани на вашиот уред. Оваа одлука може да се смени.

Pin It

ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ ЗА НОВИ ОВЛАСТУВАЊА

1) Барање за овластување 5) Уверение за Државјанство
2) Референтна листа (мин.3 референци)
6) Кратка биографија (CV)
3) Копија од лиценцата од фирмата која ги потврдила референците. 7) Вкупен стаж од ПИОМ (M4)
4) Копија од диплома заверена на нотар  8) Уплатница од 3000,00 ден по барање

 

pdf icon Упатство за работа на комисиите за овластувања ПРЕЧИСТЕН ТЕКСТ, ноември 2022

БАРАЊА ЗА НОВИ ОВЛАСТУВАЊА 

pdf icon Барање за издавање овластување за изработка на проектна документација на градби
Големина: 331 KB | Тип: PDF документ
pdf icon Барање за издавање овластување за ревизија на проектна документација на градби
Големина: 329 KB | Тип: PDF документ
pdf icon Барање за издавање овластување за надзорен инженер за градби
Големина: 318 KB | Тип: PDF документ
pdf icon Барање за издавање овластување за изведба на градби
Големина: 320 KB | Тип: PDF документ
 

РЕФЕРЕНТНА ЛИСТА

Референтна листа за сите дејности освен урбанизам (ажурирана во ноември 2022 год)
Големина: 77 KB | Тип: DOCX документ
   

 

БАРАЊА ЗА НОВИ ОВЛАСТУВАЊА УРБАНИСТИЧКО ПЛАНИРАЊЕ

pdf icon

Правилник за начинот за спроведување на стручниот испит од областа на урбанистичкото планирање, програмата за полагање на испитот, висината на надоместокот за трошоците за испитот, како и надоместоците за членовите на испитната комисија, за програмата и испитните прашања и други аспекти на организацијата, содржината и формата на обрасците за испитот и на уверението за положен стручен испит (Сл.Весник на РСМ бр.212/2022) 
Големина: 229 KB | Тип: PDF документ

Кандидатот кој ги исполнува условите согласно законските и подзаконските акти од областа на урбанистичкото планирање поднесува барање со пропратна документација согласно Правилникот во електронска форма до Комората на овластени архитекти и овластени инженери на електронската адреса: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите..

Упатство и материјали за стручен испит од областа на урбанистичкото планирање за стекнување на Овластување за изработување на урбанистички планови

word doc 16x32 Барање за издавање на овластување за изработување на урбанистички планови
Големина: 104 KB | Тип: DOCX документ
word doc 16x32 Барање за издавање ПОТВРДА за исполнување на условот за ревизија на урбанистички планови
Големина: 54 KB | Тип: DOCX документ
 

РЕФЕРЕНТНА ЛИСТА

word doc 16x32 Референтна листа – урбанизам
Големина: 49 KB | Тип: DOCX документ
   

 

УПЛАТА ЗА ДОМАШНИ ФИЗИЧКИ ЛИЦА

Уплатата за зачленување во Комората на овластени архитекти и овластени инженери, се врши на

  • Уплатница ПП 10
  • Жиро сметка: 250 001 002 332 248
  • Банка: Шпаркасе Банка
  • Примач: Комора на овластени архитекти и овластени инженери
  • Цел на дознака:
  1. Годишна членарина за <20XX година>,  3075, 00 ден. (50 евра)
  2. За овластување,  3.000,00 ден.

Пример уплатница ПП 10 за годишна чланарина (b)

Nalog PP10

Пример уплатница ПП 10 за апликација за ново овластување (b)

Nalog PP10

Забелешка: Годишната членарина во Комората до 2012 година, изнесувала 4.920,00 ден. (80 евра)