Настани и конференции

Монографија

MONOGRAFIJA

 

 

 

 

 

 

Флаер

Komora trifold web 18.07.2017 001

Брошура

Broshura Komora web 18.07.2017 001

Монографија Инженерски прстен

MonografijaInzPrsten

 

 

 

 

 

 

2. Во која форма сакате да го добивате списанието на Комората - ПРЕСИНГ?

Cert Logo DAS 9001 web

 

„Национална конференција за транспортна инфраструктура со меѓународна партиципација“ – 10-12.10.2019 година во Несебар, Република Бугарија

Меѓународни
Датум: Четврток, 10 Октомври 2019 - Сабота, 12 Октомври 2019

Локација: Hotel SOL Nessebar Palace - Nessebar, Bulgaria

Националната конференција за транспортна инфраструктура со меѓународна партиципација е најголемиот и најпрестижниот научен и професионален форум во областа на транспортната инфраструктура во Бугарија и на Балканскиот Полуостров. Се одржува секоја година од 2007 година. Нејзини организатори се: • Одделение за патишта и транспортни капацитети на Универзитетот за архитектура, градежништво и геодезија (UACEG), • Институт за градежништво и инфраструктура за транспорт, • Национален комитет на Бугарија до Светско здружение за патишта (ПИАРЦ) - Бугарски форум за здружение за транспортна инфраструктура. Со текот на годините, Конференција стана водечки форум за презентирање и размена на иновативни идеи и решенија во сферата на градежништвото, одржувањето и управувањето со транспортната инфраструктура.

На форумот учествуваат претставници на релевантната научна заедница, државни институции, индустријата и засегнатата јавност.

Настанот е под покровителство на Министерството за регионален развој и јавни работи, Министерството за транспорт, информатички технологии и врски (МТИТЦ), Државната агенција за безбедност на патиштата. Во текот на изминатите години, Конференцијата и нејзините организатори станаа движечка сила зад големи процеси во областа на транспортната инфраструктура, како што се ажурирање на законските регулативи во однос на дизајнирање на патиштата и улиците, формирање на национален комитет на светот Организација на патиштата во Република Бугарија, формирање на Национална агенција за безбедност на патиштата, Национална стратегија за безбедност на патиштата и други. Главните цели на Конференцијата се: - Да се ​​обезбеди платформа за размена и споделување на информации и искуство од областа на науката, ТЕХНОЛОГИЈАТА И ИНОВАЦИЈА во различни сектори на градежништво во транспортот. Традиционално, се посветува детално внимание на сите елементи на транспортната инфраструктура - изградба, одржување и управување со патишта, железници, подземни, аеродроми, геотехника, зајакнување на лизгање на земјиштето; - Да се ​​обезбедат можни дискусии за важни теми што треба да се одржат, приближувајќи ги водечките меѓународни специјалисти, предавачи и гости кои се докажаа во научната и инженерската сфера; - Да се ​​поддржат и стимулираат сите важни аспекти во рамките на целокупната широка цел за изградба на квалитетна и одржлива транспортна инфраструктура и подобрување на безбедноста на патиштата. Долгогодишни партнери на форумот се: „Метрополитан“ АД, Бугарска градежна комора, Национална железничка инфраструктура компанија (НРИК), бугарски експозитури за патишта, Бугарско здружение „Безбедност на патиштата“ (БАРС), Агенција за инфраструктура за патишта (РИА), разни меѓународни трговски комори и здруженија. Публиката на форумот се состои од меѓународни експерти, специјалисти и менаџери на добро воспоставени компании во градежната индустрија, претставници на владини и невладини организации, како и академици.