Континуирана професионална едукација

×

Порака

Заштита на лични податоци и користење колачиња

Оваа веб страница користи колачиња. Со користење на нашата веб страница, вие се согласувате дека можеме да ги поставиме овие типови колачиња на вашиот уред.

Погледни детали

Не се согласивте колачиња да бидат запишани на вашиот уред. Оваа одлука може да се смени.

Гео-инженерски аспекти за структурната стабилност и заштита на историски камени конструкции: Кападокиски регион на Турција

Едукација
Датум: 31 Јан 2023 08:30

Локација: On-Line

Во вторник 31.1.2023 година, со почеток во 8.30 часот, на Градежен факултет, Скопје, УКИМ ќе се одржи онлајн стручно предавање на гостинот Проф. д-р Решат Улусај од Техничкиот факултет на Универзитетот Хаџетепе, Оддел за геолошко инженерство.

Програма

08:45 ч. - Отворање на настанот
09:00 ч. – Обраќање на претставникот на УКИМ
09:05 ч. - Обраќање на претставникот на Деканатот на ГФ
09:08 ч. - Обраќање на претседателот на МАГ, Вон. проф. Игор Пешевски
09:10 ч. - Обраќање на претседателот на Одделението за геотехника во КОИА, Проф. Јосиф Јосифовски
09:12 ч. - Обраќање и воведна презентација (Проф. Милорад Јовановски)
09:15 ч. – Презентација, Проф. Решат Улусај (прва половина од предавањето)

10.30 часот - Пауза

10:45 ч – Презентација, проф. Решат Улусај (втор дел од предавањето)
12:15 ч. - Дискусија и прашања (5-10 мин.)
12:30 ч - Затворање на настанот

Предавањето што ќе го одржи Проф. д-р Решат Улусај е со наслов „Гео-инженерски аспекти за структурната стабилност и заштита на историски камени конструкции: Кападокиски регион на Турција“

Содржина

  • Вовед
  • Карактеристики на Кападокија
  • Геологија и сезмотектоника на Кападокија
  • Карактеризација in-situ, краткорочни и долгорочни материјални својства на карпите на историските локалитети во Кападокија
  • Гео-инженерски проблеми кои влијаат на камени структури во Кападокија
  • Проценки на стабилност за избрани историски карпести конструкции
  • Можни мерки за заштита и стабилизација
  • Заклучоци

Податоци за приклучување на предавањето

Topic: Lecture: prof. Resat Ulusay
Time: Jan 31, 2023 08:30 AM Sarajevo, Skopje, Zagreb
Join Zoom Meeting
https://gf-ukim-edu-mk.zoom.us/j/81940259712?pwd=ZzRvNzk5VTU2TnFTVEZwZk56VHY3dz09
Meeting ID: 819 4025 9712
Passcode: GF