×

Порака

Заштита на лични податоци и користење колачиња

Оваа веб страница користи колачиња. Со користење на нашата веб страница, вие се согласувате дека можеме да ги поставиме овие типови колачиња на вашиот уред.

Погледни детали

Не се согласивте колачиња да бидат запишани на вашиот уред. Оваа одлука може да се смени.

Политика за приватност

Pin It

1.  Општи информации

а) Ви благодариме за интересот за нашата веб страница и нашите онлајн услуги. Заштитата на личните податоците на посетителите и нивното користење на нашата веб страница е наш најголем приоритет. Токму затоа, оваа Политика е направена за да ве информира за обработката на вашите лични податоци и кои се вашите права.

б) Комората на овластени архитекти и овластени инженери – Комора ОАИ, согласно Законот за заштита на личните податоци сме контролори и сме одговорни за обработката на личните податоци кои се обработуваат од наша страна.

в) Генералниот секретар на Комората, Димче Атанасовски, е назначен за офицер за заштита на личните податоци за Комората на овластени архитекти и овластени инженери. Неговите контакт податоци се прикажани во продолжение:

Адреса: Бул. Партизански одреди бр.29, ТЦ Буњаковец, кат 2, локал 15
Телефон: +389 2 3222 356
Е-маил: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

2. Обработка на вашите лични податоци при посета на нашата веб страница

Вашата посета на нашата веб страница ќе биде евидентирана. Исто така, евидентирани ќе бидат и следите податоци: IP адресата што ја користи вашиот уред, датумот и времето, видот на прелистувачот и оперативниот систем на вашиот уред, веб страниците од кои се поврзувате.

Овие лични податоци се собираат заради оптимизирање и подобрување на нашата веб страница. Обработката на личните податоци се врши бидејќи наш легитимен интерес е да ја заштитиме нашата веб страница и да го подобриме нејзиниот квалитет.

 • Податоци за контакт

Можете да го користите делот за контакт на нашата веб страница за да не контактирате со какво било барање. Личните податоци кои ги праќате ќе бидат обработени само за одговарање на вашето барање.

 • Cookies/Колачиња

За да ја направиме вашата посета на нашата веб страница попријатна за прегледување и да овозможиме употреба на одредени функции, користиме „колачиња“.

Колачињата се мали датотеки со текст што се зачувани на вашиот уред. Некои од колачињата што ги користиме се бришат по завршувањето на сесијата на пребарувачот. Други колачиња остануваат на вашиот уред и ни овозможуваат да го препознаваме вашиот пребарувач при следната ваша посета на нашата веб страница. За поставувањето на различен тип на колачиња, претходно ќе ви биде побарана согласност. Ако колачињата не се прифатат, функционалноста на нашата веб страница може да биде ограничена.

За да дознаете повеќе за тоа како ги користиме колачињата, можете да пристапите до нашата „Политика за колачиња“.

Преносот на личните податоци на други контролори на лични податоци не се извршува, освен во случај кога сме обврзани со закон. За повеќе информации во врска со соодветните заштитни мерки за трансфер на личните податоци или копија од нив, контактирајте го нашиот Офицерот за заштита на личните податоци.

 • Период на чување

Личните податоци што се дадени преку нашата веб страница ќе се чуваат додека не се исполни целта за која се обработуваат. Рокот на чување може да се измени во одредени случаи, кога на пример е потребно да се гарантира безбедност на податоците, да се спречи злоупотреба или да се гонат кривични дела.

3. Ваши права

Вие како субјект на личните податоци, може да го контактирате Офицерот за заштита на личните податоци во секое време за да ги остварите вашите права. Правата кои ги имате се следниве:

 • Право на информации и право на пристап на субјектот до личните податоци
 • Право на исправка на неточни или нецелосно лични податоци
 • Право на бришење на личните податоци
 • Право на ограничување на обработката
 • Право на преносливост на податоците - право да ги добиете ваши лични податоци во структуриран, вообичаено користен, машински читлив формат, или да побарате да ги пренесеме тие податоци на друг контролор;
 • Право на приговор против обработката на личните податоци;
 • Субјектот на лични податоци има право да ја повлече согласноста во секое време и да запре обработката на личните податоци базирана на согласноста
 • Право да поднесе барање до Агенцијата за заштита на личните податоци

ПОСТОЈАН ЈАВЕН ПОВИК

КАЛЕНДАР НА НАСТАНИ

Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
13
15
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ценовник за инженерски услуги за високоградба

pdf icon

 Преземи Анекс кон ценовникот за висината на минималниот надоместок на услугите на овластените архитекти и овластените инженери во област на високоградбата 
[Службен весник на РСМ бр.54 од 13.03.2023 година]

pdf icon

 Преземи ценовник за  висината на минималниот надоместок на услугите на овластените архитекти и овластените инженери во област на високоградбата 
[Службен весник на РСМ бр.259 од 01.12.2022 година]

pdf icon

 Преземи ценовник со табели во боја

pdf icon

 Преземи Анекс на ценовник со табели во боја

Excel icon

 Преземи КАЛКУЛАТОР за ценовникот за висината на минималниот надоместок на услугите на овластените архитекти и овластените инженери во област на високоградбата

За да го користите Калкулаторот потребно е да дадете дозвола на Вашиот компјутер да извршува Macro команди и да овозможите кирилична поддршка во Windows > Regional Settings > Language for non-Unicode programs.


pdf icon

 Преземи Упатство за работа на Комисија за постапување по пријави за непочитување на Ценовникот високоградба

Број на посетители

Денес548
Овој месец20369
Вкупно од 1.9.20171263912

Комората е членка на Европскиот совет на инженерски комори

Комората е членка на Светската федерација на инженерски организации

ecce logo webace logo web