×

Порака

Заштита на лични податоци и користење колачиња

Оваа веб страница користи колачиња. Со користење на нашата веб страница, вие се согласувате дека можеме да ги поставиме овие типови колачиња на вашиот уред.

Погледни детали

Не се согласивте колачиња да бидат запишани на вашиот уред. Оваа одлука може да се смени.

Политика за користење на колачиња

Pin It

На веб страницата на Комората на овластени архитекти и овластени инженери (во понатамошниот текст Комора ОАИ) https://www.komoraoai.mk, се стремиме да ја почитуваме приватноста и безбедноста на сите лични податоци кои ги собираме од посетителите, и како контролор постапуваме исклучиво согласно правилата и прописите за заштита на личните податоци.

Нашата веб страница користи колачиња за да ве разликува од другите корисници. Ова ни помага да ви овозможиме подобро искуство, да ја подобриме нашата услуга и да ги прилагодиме содржините за вас додека ја користите нашата веб страница. Оваа Политика за користење на колачиња ги опишува видовите колачиња што ги користиме на веб страницата и нашите цели за нивно користење.

Ако имате прашања во врска со оваа Политика за колачиња, контактирајте не на адресата Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.. За поцелосен опис и список на колачињата што во моментов ги користиме на веб страницата, прегледајте ја нашата листа на колачиња во овој документ. За повеќе информации во врска со нашите политики за приватност, ве молиме прегледајте ја нашата политика за приватност - Политика за приватност.

Внимателно прочитајте ја оваа Политика за колачиња која дава детали за тоа зошто користиме колачиња и кои информации тие ги собираат од вас и за вас.

1.    Што се колачиња

Колачиња се мали датотеки со букви и броеви што ги чуваме на вашиот веб пребарувач или на компјутерската меморија на вашиот уред.

Колачиња од прва и трета страна: дали колачето е од „прва“ или „трета“ страна се однесува на доменот што го става колачето.

 1. Колачиња од прва страна се оние поставени од веб страницата што ја посетува корисникот во тоа време (на пример колачиња поставени од доменот на нашата веб страница).
 2. Колачиња од трета страна се колачиња што се поставени од различен домен од оној на веб страницата што ја посетува корисникот. Ако корисникот ја посети веб страницата и друг субјект постави колаче преку таа веб страница, ова би било колаче од трета страна.

Постојани колачиња: овие колачиња остануваат на уредот на корисникот за одреден временски период наведен во колачето. Тие се активираат секој пат кога корисникот ќе ја посети веб страницата што го создала тоа конкретно колаче.

Колачиња на сесија: овие колачиња им овозможуваат на операторите на веб страниците да ги поврзат постапките на корисникот за време на сесијата на веб пребарувачот. Сесијата на веб пребарувачот започнува кога корисникот го отвора прозорецот на веб пребарувачот и завршува кога ќе го затвори прозорецот на веб пребарувачот. Колачињата на сесија се привремени. Откако ќе го затворите веб пребарувачот, сите колачиња на сесијата се бришат.

2. Кои колачиња ги користиме и зошто?

Веб страницата користи колачиња за да ве разликува од другите корисници. Ова ни помага да ви овозможиме подобра функционалност кога ја пребарувате веб страницата, и исто така ни овозможува да ја подобриме. Колачињата што ги користиме на нашата веб страница може да се категоризираат на следниов начин:

 1. Неопходни колачиња
 2. Колачиња за перформанси
 3. Колачиња за функционалност
 4. Колачиња за таргетирање

Некои колачиња може да исполнат повеќе од една од овие цели.

„Неопходните“ колачиња дозволуваат да се движите низ веб страницата и да ги користите основните карактеристики. Без користење на овие колачиња, не може да обезбедиме користење на нашата веб страница.

Ние ги користиме овие неопходни колачиња за:

 • да ве идентификуваме дека сте најавени на веб-страната и да ве идентификуваме
 • безбедносни цели

„Колачиња за перформанси“ собираат информации за тоа како ја користите веб страницата, на пример кои страни ги посетувате и дали има грешки. Овие колачиња не собираат никакви информации што би можеле да ве идентификуваат и се користат само за да ни помогнат да го подобриме работењето на веб страницата, да ги разбереме интересите на нашите корисници и да ја измериме ефективноста на презентацијата на информациите.

Колачињата за перформанси ги користиме за:

 • Спроведување на веб аналитика: Статистика за користење на веб страницата
 • Спроведување на поврзано следење: Овозможување на фидбек на поврзаните субјекти за тоа дали посетителите на нашата веб страна ја посетил и нивната веб страна
 • Следење на бројот на корисници на веб страната и која содржина ја посетиле
 • Да ни помогне при идентификување на грешки кои настанале
 • Тестирање на различни дизајни за веб страната

Некои од нашите колачиња за перформанси се управувани од трети страни.

„Функционалните колачиња“ се користат за овозможување на услуга или за да се запаметат поставки кои што сте ги направиле за вашата следна посета.

Функционалните колачиња ги користиме за:

 • Меморирање на поставките што сте ги поставиле, како што се големина на текст, боја и слично
 • Меморирање на податок за тоа дали ве имаме прашано дали сакате да пополните прашалник
 • Некои од нашите колачиња за перформанси се управувани од трети страни.

„Таргетирани“ колачиња се користат за да се следи вашата посета на нашата веб страница, за да ни овозможи да ви прикажуваме таргетирани информации.

Таргетирани колачиња ги користиме за:

 • Прикажување на таргетирани информации на нашата веб страница
 • Да го подобриме за тоа како испорачуваме таргетирани информации и содржина, и да го мериме успехот на кампањите на нашата веб страница

3.    Кога ни е потребна вашата согласност

За сите колачиња е потребна Вашата согласност.

Без претходно дадена согласност, не ги поставуваме колачињата на вашиот уред. Можете да дадете согласност со кликнување на соодветното копче на прозорчето што ви е прикажано. Вашата согласност може да ја дадете или да ја повлечете во секое време. Имајте предвид дека оневозможувањето на овие колачиња ќе влијае на функционалноста на веб страницата и може да ве спречи да имате пристап до одредени карактеристики на веб страницата.

4.    Како да ги избришете и блокирате колачињата

Освен преку прозорчето за согласност за колачиња, повеќето веб пребарувачи овозможуваат контрола на колачињата преку поставките на пребарувачот. Меѓутоа, ако ги користите поставките на пребарувачот за блокирање на сите колачиња (вклучително и неопходните колачиња), можеби нема да можете да пристапите до сите или до делови од веб страницата.

Промена на вашите поставки за колачиња. Поставките на пребарувачот за промена на поставките за колачињата обично се наоѓаат во менито „опции“ или „преференции“ на вашиот веб пребарувач. Со цел да ги разбереме овие поставки, следниве врски може да бидат корисни. Во спротивно, треба да ја користите опцијата „Помош“ во вашиот веб пребарувач за повеќе детали.

 • Cookie settings in Internet Explorer
 • Cookie settings in Firefox
 • Cookie settings in Chrome
 • Cookie settings in Safari

За дополнителни информации слободно контактирајте не на: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

ПОСТОЈАН ЈАВЕН ПОВИК

КАЛЕНДАР НА НАСТАНИ

Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
13
15
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ценовник за инженерски услуги за високоградба

pdf icon

 Преземи Анекс кон ценовникот за висината на минималниот надоместок на услугите на овластените архитекти и овластените инженери во област на високоградбата 
[Службен весник на РСМ бр.54 од 13.03.2023 година]

pdf icon

 Преземи ценовник за  висината на минималниот надоместок на услугите на овластените архитекти и овластените инженери во област на високоградбата 
[Службен весник на РСМ бр.259 од 01.12.2022 година]

pdf icon

 Преземи ценовник со табели во боја

pdf icon

 Преземи Анекс на ценовник со табели во боја

Excel icon

 Преземи КАЛКУЛАТОР за ценовникот за висината на минималниот надоместок на услугите на овластените архитекти и овластените инженери во област на високоградбата

За да го користите Калкулаторот потребно е да дадете дозвола на Вашиот компјутер да извршува Macro команди и да овозможите кирилична поддршка во Windows > Regional Settings > Language for non-Unicode programs.


pdf icon

 Преземи Упатство за работа на Комисија за постапување по пријави за непочитување на Ценовникот високоградба

Број на посетители

Денес516
Овој месец20337
Вкупно од 1.9.20171263880

Комората е членка на Европскиот совет на инженерски комори

Комората е членка на Светската федерација на инженерски организации

ecce logo webace logo web